Tervehdys lukijat!

Kävin taannoin läpi Suomen single- ja hittilistat vuodesta 1954 vuoden 2003 loppuun. Meidän osalta listat näyttävät seuraavaa:

MILJOONASADE
Marraskuu 11/87 1
Ostarin helmi 5/88 12
Mayday mayday 4/89 6
Kyyneleitä joulupuurossa 2/90 14
Kolmen helmen motelli 2/90 18
Silmitön talvi 12/90 17
Emalisydän 14.10.94 7
Tulkoon rakkaus 29.3.96 1
Sulka 6.2.98 14
Siskon luo San Diegoon 17.3.00 19

Eli biisin nimen perässä on päivämäärä, jolloin biisi nousi listalle, ja sitten on korkein sijoitus. Pelkästään hittilistan ykköstiloja tutkimalla voimme päätellä, että menestyksemme on ollut hyvä. Kotimaisista artisteista listaykkösiä meitä enemmän ovat tehneet seuraavat:

Danny 7 (sisältää Armi & Dannyn kaksi ykköstä)
Fredi 6
Eppu Normaali 6 (sisältää Eppupopedanormaalin 20 vuotta sikana) Aikakone 5
J. Karjalainen 5 (sisältää tupla-A-singlen On kesäyö/Viimeinen laulu, jossa A-puolen esittää Topi Sorsakoski)
Katri Helena 4
Marion 4
Tapani Kansa 4
Taikapeili 4
The Rasmus 4
Annikki Tähti 3
Hausmylly 3
Dingo 3
HIM 3
Anssi Kela 3
Virve Rosti 3
Brita Koivunen 3

Meidän kanssa samaan, eli kahteen listaykköseen, ovat päätyneet seuraavat:

Badding, Aki Sirkesalo, Irwin Goodman, Juice Leskinen, Kari Kuuva, Killer, MC Nikke T, Ne Luumäet, Olavi Virta, Raptori, Riki Sorsa, Samuli Edelmann, Seppo Hanski, Tuula-Anneli Rantanen ja Ultra Bra.

Yhteen ovat jääneet esim. seuraavat suomalaiset rockin, popin ja iskelmän edustajat:

Don Huonot, Don Johnson Big Band, Hanoi Rocks, Heikki Hela, Jari Sillanpää, Laila Kinnunen, Kaija Koo, Kirka, Kisu, Leevi & The Leavings, Mamba, Martti Innanen, Maukka Perusjätkä, Popeda (Eppupopedanormaali), Metro-tytöt, Movetron, Neljä Ruusua, Nightwish (toinen tuli tänä vuonna), Nylon Beat, Sleepy Sleepers, Topi Sorsakoski, Suurlähettiläät, Tapio Rautavaara, Reijo Taipale, Tiktak, Tuomari Nurmio, Yö ja Zen Café.

Kokonaan ilman listaykköstä ovat jääneet mm. Ismo Alanko, Mikko Alatalo, Apulanta, Bomfunk MC's, Eino Grön, Hector, Isto Hiltunen, Hullujussi, Hurriganes, Paula Koivuniemi, Kolmas Nainen, Pauli Hanhiniemen Perunateatteri, Arja Koriseva, Jukka Kuoppamäki, Mikko Kuustonen, Tommi Läntinen, Matti ja Teppo, Pelle Miljoona, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Sielun Veljet, Kari Tapio, Tehosekoitin, Jonna Tervomaa, Maija Vilkkumaa, Laura Voutilainen ja YUP.

Jos suuntaamme katseemme ulkomaisiin artisteihin, voimme todeta, että kun taannoin joku tyttö väitti kotisivuillamme, että Backstreet Boys on meitä parempi, hän oli väärässä. Bäkkäreillä on vain yksi listaykkönen. Olemme myöskin parempia kuin Elvis, jolla ei ole yhtään ykköstä. Sen sijaan häviämme esim. Beatlesille (5 ykköstä) ja Pet Shop Boysille (7 ykköstä). Ylivoimainen listakuningatar on kuitenkin Madonna (10 ykköstä).

Virallista listaahan on julkaistu vasta maaliskuusta 1994 alkaen. Sitä ennen listat perustuivat pelkästään singlemyyntiin. Tästä johtuen 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa, jolloin singlemyynti oli hyvin vähäistä, listoilla korostuu tanssibiitti, koska DJ:t ostivat sitä. Ehkä tästä johtuen sellaisten artistien kuin Hausmyllyn, Raptorin ja MC Nikke T:n osuus on suosioon nähden korostunut.

Jos ykköshittien sijasta tarkastelemme biisien kokonaismenestystä esimerkiksi listaviikkojen muodossa, menestyksemme asettuu hieman huonompaan valoon. Kun Marraskuuta ja Tulkoon rakkautta lukuun ottamatta biisimme ovat yleensä tehneet listalle eräänlaisen ballistisen hypyn, ovat esimerkiksi Apulannan biisit asettuneet tukevasti kiertoradalle jopa puoleksi vuodeksi.

Ai niin, olihan siellä listoilla tällainenkin:

Heikki Salo, Kaatuu valtamerilaivojakin 25.4.97 18

Kun lisäksi otetaan huomioon, että Sleeppareiden ykköshitti oli Nykäsen Matti, on meidän suosio single- ja hittilistoilla summattu.

Olli Heikkinen